Liittymä ja ulkomaille väliaikaisesti muuttaminen

Käytännössä kaikilla Suomessa asuvilla kännykän omistavilla henkilöillä on oma liittymä. Ilman puhelinliittymää emme voisi soittaa kenellekään tai vastaanottaa puheluita keneltäkään, sillä meillä ei olisi puhelinnumeroa, jonka kautta se onnistuisi. Hyvin monella älypuhelimen omistajalla on puhelinliittymään liitettynä myös nettiliittymä, sillä se mahdollistaa älylaitteella surffaamisen netissä missä ja milloin tahansa. On varsin tavanomaista, että ihmisen liittymä vaihtuu jossain vaiheessa toiseen. Tähän saattaa vaikuttaa esimerkiksi parempi tarjous kilpailevalta liittymäntarjoajalta tai mahdollisesti negatiivinen kokemus vanhaa liittymää käytettäessä. Saattaa esimerkiksi olla, että liittymän omistaja kokee, ettei hänen laitteellaan ole tarpeeksi kattavaa verkkoa käytettävissä tai että puhelinlaskut ovat aivan liian suuria suhteessa siihen, kuinka paljon hän todellisuudessa puhelinta ja nettiä laitteellaan käyttää. Liittymästä toiseen siirtyminen on tehty nykyään niin helpoksi, että kynnys sen tekemiseen on tavattoman matala. Oikeastaan mikään ei muutu negatiivisella tavalla, sillä puhelinnumerokin pysyy nykyään samana liittymänvaihdoksen myötä.

Elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat aina enemmän tai vähemmän odottamattomasti. Nykyään on varsin tavallista muuttaa jossain vaiheessa elämää ulkomaille esimerkiksi opiskelujen tai työn perässä. Muutto ulkomaille saattaa olla vain väliaikaista, jolloin paluu Suomeen tapahtuu esimerkiksi muutaman kuukauden, puolen vuoden tai muutaman vuoden jälkeen. Toisille puolestaan muutto on huomattavasti pidempiaikainen muutos elämässä, eikä välttämättä lähdön hetkellä osata edes sanoa, milloin paluu Suomeen voisi tapahtua, jos se ylipäätään enää tapahtuu. Kun Suomesta muuttaa ulkomaille, on edessä monenmoista järjesteltävää aivan käytännön asioista lähtien. Yksi näistä pohdittavista asioista on se, mitä haluaa tehdä omalle puhelinliittymälleen. Moni haluaa mahdollisuuksien mukaan pitää oman liittymänsä voimassa, sillä sen myötä voi jatkaa liittymän käyttämistä silloin, kun palaa jonain päivänä takaisin Suomeen asumaan. Mikäli liittymänsä sulkee ja siitä luopuu kokonaan, on silloin myös puhelinnumerosta luovuttava. Tämä saattaa olla tiukka paikka monelle sellaiselle, joilla on ollut sama numero niin kauan kun heillä on ollut omistuksessaan kännykkä. Numeron on onnistunut painamaan mieleensä ja se tuntuu tutulta ja turvalliselta.

Kun ulkomaille muuttaa, tarjotaan silloin liittymien suhteen muutamia eri vaihtoehtoja, joista yleisin on se, että liittymä pidetään edelleen voimassa asiakkaan nimellä. Mikäli tietää jo ennen ulkomaille muuttoa, ettei suomalaista liittymäänsä tule käyttämään lainkaan tai vain satunnaisten Suomen vierailujen aikana, kannattaa silloin harkita liittymän pitämistä, mutta kaikkien palveluiden karsimista. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi puheajan, tekstiviestipakettien ja nettiliittymän poistamista kokonaan maksamistaan palveluista. Näistä on ymmärrettävästi aivan turhaa maksaa tilanteessa, jossa kännykkä on ulkomailla asumisen ajan laatikon pohjalla tyystin käyttämättömänä. Numeronsa voi pitää itsellään, kunhan pitää liittymän auki. Usein liittymäntarjoajat veloittavat tästä hyvästä asiakkaalta jonkinlaista pientä kuukausimaksua, joka on parista viiteen euroon useimmissa tapauksissa. Sitten kun jälleen palaa Suomeen asumaan, voi taas kytkeä päälle kaikki itselleen hyödylliset palvelut kuten netin ja tietyn määrän puheluita.

Toinen vaihtoehto on luonnollisesti sulkea koko liittymä, mikä on järkevin ratkaisu etenkin tapauksessa, jossa tietää, ettei ole palaamassa näillä näkymin takaisin ainakaan lähivuosina. Ei ole mitään järkeä maksaa kuukausittain juoksevaa maksua palveluista, joita ei edes käytä. Toisaalta monelle Euroopassa pysyttelevälle liittymän auki pitäminen saattaa olla oikeastaan järkevä ratkaisu esimerkiksi silloin kun käyttää laitettaan lähinnä Internetiä hyödyntämällä. Nyt kun Euroopan alueelta poistuvat roaming-maksut, voi kännykkäänsä silloin käyttää eri puolilla Eurooppaa tavallisella puhelimen netillään. Netin kautta hoituvat kaikki tarvittavat viestittelyt ja puhelutkin, jolloin liittymästä voi sulkea pois käytöstä esimerkiksi puhelinsoitot ja viestittelyt.

Comments are closed.