Hankkisinko prepaid sim-kortin vai laskutettavan liittymän?

Melkein jokainen meistä on joskus saanut yllättävän puhelinlaskun, soitit sitten vahingossa maksulliseen numeroon tai käytit vahingossa dataroamingia ulkomailla. Usein näillä hetkillä mieleen tulee prepaid-liittymän hankkiminen. Prepaidilla maksat etukäteen ja mitään yllättäviä kuluja ei tule.

Miksi minun kannattaisi hankkia prepaid-liittymä?

Prepaid-liittymä on ennustettava. Maksat juuri sen verran mitä tarvitset ja maksat sen etukäteen. Sinulla ei ole edes mahdollisuutta käyttää puhelintasi yli varojesi. Esimerkiksi lapselle tämä on hyvä vaihtoehto, vanhempi voi olla varma, ettei jälkikasvun puhelinlasku yllätä epämiellyttävästi. Joidenkin ihmisten työt ja elämä vievät heitä ympäri maailmaa, tällöin kannattaa myös harkita kannattaako pitää vakituista laskutettavaa liittymää. Jos vietät Suomessa vain muutaman kuukauden silloin tällöin, saattaa olla helpompaa ja halvempaa pitää vain prepaid-korttia, jonka lataat tarpeen mukaan.

Myös jos haluat pitää tiukemmin huolta yksityisyydestäsi prepaid-liittymä antaa tähän erittäin hyvät mahdollisuudet. Numeroasi ei löydy mistään numeropalveluista ja tällöin ei-toivotut yhteydenotot tapahtuvat vain jos jaat numeroasi johonkin.

Muutamat puhelinhuijaukset toimivat myös niin, että sinulle soitetaan jostain numerosta ja kun soitat takaisin, onkin numero maksullinen. Prepaid-liittymään kanssa tällaisen huijauksen vahingot jäävät usein minimaalisiksi.

Prepaid-liittymän huonot puolet

Jos esimerkiksi prepaid-liittymäsi vanhenee, et voi saada numeroa enää takaisin ja joudut hankkimaan uuden prepaid-liittymän. Et voi olla koskaan 100% varma, että saat pitää numerosi jos vaikka pidemmän ulkomaan matkan aikana unohdat uusia liittymäsi.

Prepaid-liittymää ei myöskään ole mahdollista käyttää monissa palveluissa joita voit käyttää normaalilla laskutettavalla liittymällä. Esimerkiksi Helsingin joukkoliikenteen mobiililippusovellus ei toimi prepaid-liittymällä jos et halua käyttää luottokorttia tms. maksamiseen. Myöskään monet muut palvelut toimivat prepaidilla vain jos liittymässä on riittävästi saldoa, toisin kuin laskutettavalla liittymällä jossa ne laskutetaan jälkikäteen. Toisaalta tämä voi myös olla hyvä puoli, et ainakaan vahingossa tule käyttäneeksi jotain maksullista palvelua.

Laskutettavan liittymän hyvät puolet verrattuna prepaid-liittymään?

Numerosi on ja pysyy. Voit vaihtaa operaattoria, mutta numerosi säilyy silti, et ole jumissa yhden operaattorin kanssa jos haluat pitää numerosi. Voit käyttää monia maksullisia palveluita miettimättä onko sinulla prepaid-liittymässäsi saldoa. Prepaid-liittymät eivät myöskään toimi joissain maissa. Esimerkiksi Venäjällä laskutettava liittymä on yleensä toiminnassa, maksat tietysti käytöstä, mutta joidenkin operaattorien prepaid-liittymät eivät toimi Venäjällä ollenkaan. Jos haluat käyttää puhelinta näissä maissa muuten kuin wlan verkon kautta, sinun täytyy hankkia paikallinen sim-kortti.

Melkein kaikki prepaid-liittymän aikaisemmin mainitut hyvät puolet ovat myös saatavissa laskutettavaan liittymään. Voit asettaa monenlaisia estoja, jotka estävät maksullisten palveluiden käytön. Voit myös muuttaa liittymäsi salaiseksi, jos haluat estää numerosi päätymisen julkisiin rekistereihin. Tietysti saman yksityisyyden suojan saaminen kuin prepaid-liittymällä vaatii paljon enemmän vaivaa. Jos et halua yllätyksiä ulkomailla, voit kytkeä dataroaming ominaisuuden pois päältä, jolloin et pääse internetiin muuten kuin wlan verkkojen kautta. Tällöin et tule vahingossa katsoneesi elokuvan tai kuunnelleesi musiikkia suoratoistosta mobiliidatan kautta.

Kumpi liittymistä on parempi minulle?

Jos olet kuukausia poissa Suomesta kerrallaan, arvostat yksityisyyttäsi ja et välitä maksullisista numeroista tai palveluista; prepaid on yksinkertainen vaihtoehto sinulle. Jos taas asut vakituisesti Suomessa, et tarvitse yksityistä numeroa ja haluat käyttää puhelimellasi maksullisia palveluita tai numeroita on perinteinen laskutettava liittymä parempi vaihtoehto.

Hinnan ja liittymän nopeuden puolesta liittymissä ei ole hirvittävästi eroja. 4g ja 3g liittymän hinta ja nopeus on suurinpiirtein samaa luokkaa molemmissa vaihtoehdoissa. Molempiin vaihtoehtoihin on saatavilla erilaisia data- ja puhepaketteja. Jokaisen on vain päätettävä itse mitä ominaisuuksia arvostaa ja tarvitsee.

Comments are closed.