Uusi älypuhelin – vinkkejä käyttöönottoon


Uuden puhelimen hankkiminen herättää varmasti jokaisessa innostusta ja riemua. Käyttäjän henkilökohtaiset piirteet ja mieltymykset määrittelevät osaltaan käyttöönottoa ja siihen kuluvaa aikaa. Joillekin puhelin on osa oma identiteettiä ja sen personointi on tärkeää, kun taas toisille riittää perustoimintojen suorittaminen. On kuitenkin muutamia perusasioita, jotka jokaisen olisi hyvä ottaa huomioon uuden puhelimen käyttöönotossa.

Perusasetukset ja turvallisuus

Useimmat älypuhelimet pyytävät automaattisesti ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä tiettyjä toimia. Näitä ovat puhelimen valmistajasta riippuen mm. kielen valinta, erilaiset suojausasetukset, käyttötilin luonti sekä liittyminen langattomaan verkkoon. Nämä voi halutessaan ohittaa ja tehdä myöhemmin, mutta yksinkertaisimmin se hoituu jo heti käyttöönoton yhteydessä.

Langattomaan verkkoon yhdistäminen ei ole välttämätöntä, mikäli käyttäjällä on jo valmiina liittymä ja siihen kuuluva nettipaketti. Muissa tapauksissa Wi-Fiin yhdistäminen on suotavaa, sillä mobiilidata voi aiheuttaa mittavia lisäkustannuksia ja nettiyhteyden avulla pääsee nauttimaan kattavasti myös eri sovelluksista.

Turvallisuusasiat on syytä laittaa kuntoon heti. Valmis PIN-koodi, joka on muotoa 0000 tai 1234, tulee ehdottomasti vaihtaa mahdollisten varkauksien ja väärinkäyttötapausten varalta. Lisäksi puhelimessa on hyvä ottaa käyttöön myös pääsykoodi.

Ääniasetukset ja ilmoitukset

Äänivalikossa voi vaihtaa soittoäänen, ilmoitusäänet ja värinäasetukset vastaamaan omia mieltymyksiään. Tämä helpottaa myös tunnistamaan heti alusta alkaen puhelimen tuottamat äänet. Samalla voi myös ottaa mahdolliset näppäinäänet pois käytöstä, mikäli ne häiritsevät.

Myös ilmoitusasetuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Etenkin useiden sovellusten ja palveluiden aktiiviselle käyttäjälle voi tulla oletuksena valtava määrä ilmoituksia, jolloin puhelin piippaa jatkuvalla syötöllä. Asetuksia muuttamalla käyttäjä voi valita, mitä ilmoituksia hän haluaa vastaanottaa sekä ottaa mahdolliset ilmoitusten äänet pois päältä.

Tarkista päivitykset

Jotkin mallit ilmoittavat jo heti käyttöönoton yhteydessä mahdollisista päivityksistä. Käyttäjä voi myös itse tarkistaa päivitysten tilanteen asetusvalikosta. Sovelluspäivitysten osalta on myös hyvä ottaa huomioon, että automaattinen päivitys tapahtuu yleensä vain wi-fi:n kautta. Tämän asetuksen voi vaihtaa halutessaan koskemaan myös mobiilidataa. Käyttöjärjestelmän päivittäminen vaatii laitteeltaan enemmän ja siksi sen päivitys vaatii usein wifi-yhteyden.

Päivittäminen parantaa olennaisesti tietoturvaa ja lisäksi vanhentuneet sovellukset voivat olla hitaita käyttää.

Näppäimistöasetukset

Näppäimistöasetuksen kannalta olennaisinta lienee kieliasetuksen lisäksi ennakoivan tekstinsyötön käyttäminen. Useimmiten se on oletuksena kytkettynä päälle, eli siitä piittaamattoman kannattaa ottaa se pois käytöstä, jotta kirjoittaminen on miellyttävää.

Sovelluskaupoissa on tarjolla myös ladattavia, kolmannen osapuolen näppäimistöjä, jotka voivat helpottaa kirjoittamista.

Virrankulutus

Aktiivisen käyttäjän akku kuluu vauhdilla. Virtaa syö langattomien yhteyksien lisäksi puhelimen näyttö, jonka asetuksia muuttamalla akun kestoa voi parantaa. Kirkkauden säätäminen pienemmäksi sekä näytön aikakatkaisuviiveen säätäminen ovat tehokkaita tapoja vähentää akun kulumista. Aikakatkaisuviive sammuttaa näytön itsestään kun sitä ei käytetä ja se onkin hyvä pitää lyhyenä.

Fyysinen suoja

Varovaisellakin käyttäjällä voi sattua vahinkoja, ja tästä syystä puhelimen fyysistä suojaamista on hyvä miettiä. Suojakuoret ja -kotelot suojaavat puhelinta kolhuilta, joita voi syntyä esimerkiksi putoamisen yhteydessä. Kotelo voi myös tuoda lisäsuojaa esimerkiksi pölyltä ja vedeltä. Puhelimen korjaaminen voi käydä kalliiksi ja pahimmassa tapauksessa edessä on uuden puhelimen ostaminen.

Erityisen herkästi rikkoutuva osa puhelimessa on näyttö. Näytön voi suojata edullisesti naarmuilta ohuella suojakalvolla. Parhaimman suojan tarjoavat kuitenkin suojakotelot, jotka suojaavat sekä puhelimen taka- että etuosaa, ja ehkäisevät näytön rikkoutumista esimerkiksi puhelimen pudotessa.

Tutustu rauhassa uuteen puhelimeen

Älypuhelimissa on lukuisia eri asetuksia, joilla omaa laitetta voi muokata juuri itselleen sopivaksi ja tehdä käytöstä entistä miellyttävämpää. Sovellusten kuvakkeita voi siirrellä niin, että tärkeimmät löytyvät helposti. Runsaasti sovelluksia lataava voi luoda kansioita sovelluksille, jotta ne eivät täytä koko valikkonäkymää. Mieluisan taustakuvan valitseminen ja muut ulkoiset seikat voivat myös olla tärkeitä käyttäjälle. Puhelimeen tutustumiseen käytetty aika auttaa erityisesti omaksumaan mahdollisen uuden käyttöjärjestelmän. Käyttökokemus on miellyttävämpi, kun tuntee oman puhelimensa.