Sim-kortti avautuu pin-koodilla


Mikä on pin-koodi?

Pin-koodi, jonka nimi juontaa juurensa englanninkielisistä sanoista Personal Identity Number, löytyy nykyään melkeinpä kaikista älylaitteista, ja sen tehtävänä on suojata laitetta väärinkäytöksiltä. PIN on koodi, joka pitää kaiken henkilökohtaisen tiedon visusti puhelimen tallessa poissa toisten ihmisten katseilta silloin kun laitteen käyttäjä ei halua niin tapahtuvan. Tämän vuoksi PIN-koodia kysytään aina, kun esimerkiksi älypuhelimen käynnistää laitteen oltua pois päältä. Kun pin-koodin syöttää oikein, avautuvat sim-kortilla oleva sisältö ja kaikki liittymään yhdistetyt palvelut laitteen käyttäjälle.

Useimmiten uudessa laitteessa PIN-koodi on oletuksena jokin helppo numerosarja kuten 0000 tai 1234. Tämän pitämistä käytössä ei suositella missään nimessä, sillä se on aivan liian helposti arvattavissa, mikäli laite joutuu vääriin käsiin. Usein pin-koodiksi liittymälleen kannattaa valita jokin itselleen helposti muistettava numeroyhdistelmä.

Mitä jos pin-koodi unohtuu?

Meille kaikille tai ainakin jollekin tuntemallemme ihmiselle on varmasti jossain vaiheessa puhelinta käyttäessä käynyt pieni moka ja SIM-kortin avaava pin-koodi on onnistuttu näppäilemään väärin kolmena peräkkäisenä kertana. Aina kyse ei edes ole näppäilyvirheestä, vaan yksinkertaisesti silkasta muistamattomuudesta. Vaikka useimmiten pyritäänkin asettamaan puhelimeen sellaisia sim-koodeja, jotka on helppo muistaa ja joilla on jollain tavalla looginen mielleyhtymä meille itsellemme, voi joskus koodi yksinkertaisesti pyyhkäistyä mielestä odottamatta.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä tilanne on täysin hoidettavissa myös kotoa käsin ilman, että tarvitsisi lähteä myymälään kysymään neuvoa kiperään tilanteeseen. Kun puhelimessaan on vahingossa näppäillyt kolme peräkkäistä kertaa väärän pin-koodin SIM-kortin aukaisemiseksi, menee puhelin silloin tavallaan lukkoon. Tällöin koodin syöttäminen ei enää onnistu eikä yrittäminen enää tuo mitään ratkaisua tilanteeseen. Pin-koodin väärien näppäilyjen myötä tapahtuva kortin lukittuminen on yksi tehokkaimmista keinoista suojata puhelimen omistajaa erilaisilta väärinkäytöksiltä esimerkiksi tilanteissa, joissa puhelin on varastettu oikealta omistajaltaan ja sen varastanut henkilö yrittää päästä sisälle puhelimen toimintoihin voidakseen väärinkäyttää sitä jollain tavalla.

Avun kolmesti peräkkäin väärin menneeseen pin-koodiin tuo koodi nimeltä PUK, joka saa nimensä englanninkielisestä termistä Personal Unlock Key. PUK on eräänlainen henkilökohtainen blokkauksen poistava numerokoodi. Kukin PUK-koodi on ainutlaatuinen ja ainoastaan johonkin tiettyyn sim-koodiin kytketty. Useimmiten kuhunkin liittymään on liitetty kaksi erillistä PUK-koodia, joita kutsutaan tavallisesti nimillä PUK1 ja PUK2 -koodit. Moni meistä onkin jo tutustunut jossain vaiheessa elämäänsä PUK-koodiin, sillä pin-koodin hetkellinen unohtaminen ei ole lainkaan niin epätavallista kuin ehkä luulisi. Aiemmin PUK-koodin pystyi hakemaan myymälästä kun ikävä tilanne oli päällä ja apua oli pakko saada puhelimen lukittumisen myötä. Toinen vaihtoehto oli se, että joissain puhelinsopimuksissa PUK-koodin sai sopimukselle tulostettuna mukaan kotiin vietäväksi. Tämän lisäksi PUK-koodi löytyy liittymää hankittaessa saadun SIM-kortin yhteydestä levystä, josta kortti itsessään irrotetaan erilliseksi kappaleeksi. Jos tämä levy on syystä tai toisesta joutunut hukkaan, nykyään PUK-koodin saaminen itselleen hankalassa tilanteessa on todella helppo juttu, sillä sitä varten käyttäjä tarvitsee ainoastaan verkkopankkitunnuksensa.

Tilanteen ratkaisevan PUK-koodin saa itselleen oman liittymäntarjoajansa sivustolta, josta aukeaa jonkinlainen käyttäjäportaali kaikille kyseisen liittymän omistaville henkilöille. Omille, henkilökohtaisille sivuilleen pääsee useimmiten verkkopankkitunnuksia käyttämällä, jolloin pääsee tarkastelemaan kaikkia omaan puhelinliittymäänsä kuuluvia tietoja. Täältä löytyy yleensä myös PUK-koodi, jonka lukittuneeseen laitteeseen syöttämällä voi saada jälleen kerran sim-korttinsa ja kaikki siihen liittyvät tiedot

Kannattaa huomioida, että mikäli PUK-koodinkin onnistuu syöttämään laitteeseen kymmenen peräkkäistä kertaa väärin, menee laite silloin vieläkin pahemmin lukkoon. Tällöin asiointi oman liittymäntarjoajan myymälässä lienee enemmän kuin paikallaan.