Matkapuhelimien historia Ensimmäinen matkapuhelin, joka näyttää ajan

Matkapuhelimet luotiin alun perin, jotta ihmiset voisivat ottaa ajon aikana. Alun perin “autopuhelimiksi” kutsutut varhaiset matkapuhelimet olivat isoja, hankalia ja kalliita verrattuna nykypäivän moderneihin laitteisiin.

Tänään käsittelemme matkapuhelinten historiaa ja selitämme missä matkapuhelinten tulevaisuus voisi olla. Jos haluat tarkastella viestinnän kehitystä, tutustu tähän infografiikkaan täällä.

Maailman ensimmäinen matkapuhelin

Maailman ensimmäinen matkapuhelin lanseerattiin vuonna 1983. Se oli Motorola DynaTAC 800x. Sen hinta oli noin 4000 dollaria ja se kesti 30 minuuttia puheaikaa ennen kuolemaansa. Se oli myös kooltaan noin jalka pitkä sub-metro.

Puhelimen suuresta koosta huolimatta sitä pidettiin edelleen kaikkien aikojen kannettavimpana puhelimena. Ensimmäistä kertaa historiassa ihminen voisi soittaa jollekulle ilman johtojen tai kannettavien puhelinten haltijoiden rajoituksia.

Ennen Motorola DynaTAC 8000x: n julkaisua monet merkittävät kehitystyöt olivat valmistaneet tietä ensimmäiselle matkapuhelimelle.

Radiopuhelimet

Myöhemmin, ensimmäisen maailmansodan aikana, Saksan armeija testasi matkapuhelimia Berliinin ja Zossenin välillä kulkevissa sotajunissa. Myöhemmin, vuonna 1924, matkapuhelimia testattiin Berliinin ja Hampurin välillä kulkevissa junissa.

Toisen maailmansodan aikana sotilasjoukot ympäri maailmaa käyttivät radiopuhelinyhteyksiä. Vuodesta 1940 lähtien käsiradiovastaanottimet olivat olleet laajalti saatavilla, mikä avasi viestinnän taistelukentillä ympäri maailmaa.

Kaikki nämä tekniikat innoittivat Bell Labsin tutkijoita luomaan matkapuhelinjärjestelmän ajoneuvoille. Tämän järjestelmän avulla käyttäjät voivat soittaa ja vastaanottaa puheluita autojensa sisäpuolelta.

  1. kesäkuuta 1946 mennessä Bell Labs oli alkanut tarjota matkapuhelinpalveluja ajoneuvoissa St. Louisissa Missourissa. Muutama viikko myöhemmin AT&T sopi Bell Labs -yhtiöön tarjoten ns. Matkapuhelinpalvelua, joka oli laaja valikoima enimmäkseen yhteensopimattomia matkapuhelinpalveluita, jotka tarjosivat rajoitettuja kattavuusalueita ja pienen määrän käytettävissä olevia kanavia.

Lopulta AT&T ja Bell Labs ottavat käyttöön solutekniikan, joka mahdollisti taajuuksien uudelleenkäytön useita kertoja pienitehoisten lähettimien peittämillä alueilla. Tämän ansiosta matkapuhelimet voivat olla enemmän kuin vain unelma: ne olivat taloudellisesti kannattava tuote, joka voisi ansaita rahaa Bellille ja AT&T: lle.

Venäjän ensimmäinen matkapuhelin

Yllättäen Neuvostoliitto oli seuraava suuri kansa, joka kehitti matkapuhelimia.

Vuosina 1957 ja 1961 Neuvostoliiton keksijä Leonid Kupriyanovich kehitti useita matkapuhelimia, jotka näyttivät yllättävän samanlaisilta kuin nykyaikaiset mobiililaitteet. Yksi Leonidin puhelimista painoi vain 70 grammaa ja mahtui helposti kämmenelle.

Neuvostoliitto päätti viedä eteenpäin suunnitelmia kehittää näitä mobiililaitteita. He kutsuivat puhelinta “Altaiksi” ja suunnittelivat sen käytettäväksi autoissa.

AT&T: n matkapuhelinpalvelu

Vuonna 1949 AT&T toi markkinoille ns. Matkapuhelinpalvelun. Mainitsimme tämän palvelun edellä osana matkapuhelinosaa. Tämä matkapuhelinpalvelu oli alun perin käytettävissä vain St. Louisissa. Vuoteen 1948 mennessä palvelu oli kuitenkin saatavilla noin sadassa kaupungissa.

Tämän palvelun avulla arviolta 5000 asiakasta soitti noin 30 000 puhelua viikossa. Operaattorin oli yhdistettävä kukin puhelu manuaalisesti. Järjestelmä toimi myös samalla tavalla kuin radiopuhelin: sinun oli painettava puhelimesi painiketta alas puhua varten ja vapautettava sitten painike kuunnellaksesi.

Comments are closed.