meegonetwork

Matkapuhelimet


Milloin matkapuhelimet keksittiin?

Matkapuhelimet, erityisesti älypuhelimet, joista on tullut erottamattomia kumppaneitamme, ovat suhteellisen uusia.

Matkapuhelinten historia ulottuu kuitenkin vuoteen 1908, jolloin Kentuckyssa myönnettiin US-patentti langattomalle puhelimelle. Matkapuhelimet keksittiin jo 1940-luvulla, kun AT&T:ssä työskentelevät insinöörit kehittivät soluja matkapuhelinten tukiasemille.

Ensimmäiset matkapuhelimet eivät olleet ollenkaan matkapuhelimia. Ne olivat kaksisuuntaisia ​​radioita, joiden avulla ihmiset, kuten taksinkuljettajat ja hätäpalvelut, kommunikoivat.

Sen sijaan, että turvattaisiin tukiasemiin, joissa oli erilliset solut (ja signaali välitettiin solusta toiseen), ensimmäiset matkapuhelinverkot sisälsivät yhden erittäin tehokkaan tukiaseman, joka kattoi paljon laajemman alueen.

Motorola, 3. huhtikuuta 1973, oli ensimmäinen yritys, joka valmisti massatuotantona ensimmäisen kädessä pidettävän matkapuhelimen. Näitä varhaisia ​​matkapuhelimia kutsutaan usein 0G-matkapuhelimiksi tai Zero Generation -matkapuhelimiksi. Useimmat nykyiset puhelimet käyttävät 3G- tai 4G-mobiiliteknologiaa.

Maamerkit mobiilihistoriassa

Matkapuhelimella on pitkä historia, joka alkoi kokeilla tiedonsiirrosta liikkuvasta ajoneuvosta ja liikkuvaan ajoneuvoon kämmenlaitteiden sijaan. Myöhempinä vuosina suurimmat haasteet ovat olleet yhteentoimivan standardin kehittäminen ja räjähdysmäisen menestyksen sekä jatkuvasti kasvavan kaistanleveyden ja luotettavuuden kysynnän selviytyminen.

1926: Ensimmäinen onnistunut matkapuhelinpalvelu tarjottiin ensimmäisen luokan matkustajille Deutsche Reichsbahnilla Berliinin ja Hampurin välisellä reitillä.

1946: Ensimmäiset puhelut soitettiin autoradiopuhelimeen Chicagossa. Käytettävissä olevien radiotaajuuksien pienen määrän vuoksi palvelu saavutti nopeasti kapasiteetin.

1956: Ensimmäinen automatisoitu matkapuhelinjärjestelmä yksityisajoneuvoihin lanseerattiin Ruotsissa. Autoon asennettava laite käytti tyhjiöputkitekniikkaa pyörivällä valitsimella ja painoi 40kg.

1969: Nordic Mobile Telephone (NMT) -konserni perustettiin. Mukana oli insinöörejä Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Sen tarkoituksena oli kehittää matkapuhelinjärjestelmä, joka, toisin kuin Yhdysvalloissa käyttöön otetut järjestelmät, keskittyi saavutettavuuteen.

1973: Tohtori Martin Cooper Motorolan viestintäjärjestelmäosaston pääjohtaja soitti ensimmäisen julkisen matkapuhelinpuhelun laitteella, joka painoi 1,1 kg.

1982: Insinöörit ja ylläpitäjät yhdestätoista Euroopan maasta kokoontuivat Tukholmaan pohtimaan, oliko Euroopan laajuinen digitaalinen matkapuhelinjärjestelmä teknisesti ja poliittisesti mahdollista. Ryhmä omaksui pohjoismaisen yhteistyömallin ja loi pohjan kansainväliselle standardille.

1985: Koomikko Ernie Wise soitti ensimmäisen “julkisen” matkapuhelinpuhelun Isossa-Britanniassa St Catherine’s Dockin Dicken’s Pubin ulkopuolelta Vodafonen pääkonttoriin. Hän soitti täysin Dickens-valmentajan asussa.

1987: GSM-standardin tekniset tiedot hyväksytään. Digitaaliseen teknologiaan perustuen se keskittyi kansallisten rajojen ylittäviin yhteentoimivuuteen ja siitä seuraaviin eri taajuuskaistoihin, puhelun laatuun ja alhaisiin kustannuksiin.

1992: Maailman ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin Isossa-Britanniassa. Neil Papworth, tuolloin 22-vuotias, oli kehittäjä teleurakoitsijalle, jonka tehtävänä oli kehittää viestipalvelu Vodafonelle. Tekstiviestissä luki “Hyvää joulua”, ja se lähetettiin Richard Jarvisille, Vodafonen johtajalle, joka nautti toimistonsa joulujuhlista.

1996/97: Ison-Britannian puhelinomistus oli 16 % kotitalouksista. Vuosikymmen myöhemmin luku oli 80 prosenttia. Kasvun räjähdysmäinen kasvu johtui osittain ensimmäisen sopimuksettoman puhelinpalvelun, Vodafone Prepaidin, lanseerauksesta vuonna 1996.

1998: Ensimmäinen matkapuhelimiin myyty ladattava sisältö oli Suomen Radiolinjan lanseeraama soittoääni, joka loi pohjan teollisuudelle, joka lopulta näkisi Crazy Frog -soittoäänen keräävän puolen miljardin dollarin kokonaistulot ja päihittävän stadionin täyttävät nyyhkyttäjät. Coldplay ykköspaikalle Iso-Britannian listalla.

Maamerkkipuhelimet: matkapuhelimet, jotka tekivät historiaa

80-luvun menhir-tyyppisistä “tiilipuhelimista” ikonisiin Nokia-puhelimiin, nämä ovat joitain puhelimia, jotka ylittivät mahdollisuuksien rajoja ja tasoittivat tietä nykypäivän älypuhelimille.