Näin valitset edullisimman matkapuhelinliittymän


Suomalaiset ovat jo pitkään olleet aktiivisia matkapuhelinten käyttäjiä, ja nykyään lähes jokaisella on älypuhelin. Suomessa matkapuhelinten käyttö on verrattain edullista, mutta operaattoreiden hinnoissa ja liittymien ominaisuuksissa on silti eroja. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä edullisimman matkapuhelinliittymän valintaan.

Liittymätyyppi tarpeen mukaan

Ennen liittymän hankkimista kannattaa miettiä, mitkä ovat puhelimen ensisijaiset käyttötarkoitukset. Niin sanottu peruskäyttäjä käyttää puhelinta ensisijaisesti soittamiseen ja viestin lähettämiseen, eikä hän tarvitse puhelimeensa lainkaan nettiyhteyttä. Peruskäyttöliittymät sopivat ennen kaikkea vanhuksille ja pienille lapsille, mutta toki niitä voi hankkia kaikki muutkin puhelimen peruskäytössä pysyttelevät henkilöt. Liittymäpaketti saattaa sisältää esimerkiksi 1000 tekstiviestiä ja 300 minuuttia puheaikaa.

Älypuhelimen tehokäyttäjä puolestaan pelaa puhelimella paljon, katsoo netissä videoita tai lähettää suuria liitetiedostoja. Netistä löytyvät myös parhaat mobiilikasinot, joten liittymätyyppi kannattaa valita harrastusten ja käyttötottumusten mukaisesti. Tällöin tärkeä ominaisuus saattaa olla 4G-yhteys ja nopea tiedonsiirto.

Perheille sopivin ratkaisu voi olla perhepaketti, jossa perheenjäsenten väliset puhelut ja viestit ovat yleensä ilmaisia. Nykyään tosin viestiminen sujuu näppärästi muutenkin ilman erillistä maksua esimerkiksi WhasAppin kautta, joten tekstiviestejä ei välttämättä tarvitse perheen kesken enää lähetellä lainkaan.

Mikä on liian kallis?

Kuten sanottu, liittymän soveltuvuus riippuu liittymän käyttäjän tarpeista, joten tarkkaa hintakattoa on hankala määrittää. Joka tapauksessa on selvää, että yksityiskäytössä olevasta liittymästä kannattaa kuukausitasolla maksaa enintään muutamia kymmeniä euroja. Se on hinta, jolla saa rakennettua lähes kenen tahansa tarpeita vastaavan palvelukokonaisuuden. Toisaalta, monet ostavat myös operaattorinsa kautta laitteita, kuten tabletteja tai älypuhelimia, joiden kuukausittainen maksuerä lisätään normaaliin puhelinlaskuun. Tällöin lasku helposti kasvaa ja toisaalta myös laitteesta maksettava kokonaishinta on suurempi kuin kertamaksuna maksettu. Puhelinliittymän lisäksi myös laitteet kannattaakin kilpailuttaa, ja lähtökohtaisesti ei kannata ostaa puhelinta osamaksulla, joka takaisinmaksuaika on pidempi kuin laitteen takuuaika.

Onko liittymän vaihtaminen hankalaa?

Liittymän vaihtaminen on Suomessa nykyään hyvin helppoa, sillä uusi operaattorisi huolehtii yleensä liittymän siirtämisestä. Yhä useammin sopimukset ovat myös määräajattomia, minkä ansiosta liittymää voi vaihtaa melko tiuhaan. Vanha numero säilyy operaattorin vaihdosta huolimatta, joten vaihtamiseen ei enää liity sitäkään kynnystä. Vaikka eri operaattoreiden hinnoissa ei kilpailun ansiosta olekaan valtavia eroja, saattaa puhelinliittymän vaihtamisesta koitua kuitenkin vuositasolla jopa satojen eurojen säästö. Tämä on myös syy siihen, miksei kannata tarttua määräaikaisiin liittymä- tai laitesopimuksiin, jotka sitovat sinut yleensä vähintään vuodeksi tietyn liittymään käyttöön tai laitteen osamaksujen maksamiseen.

Onko halvin aina paras vaihtoehto?

Edullisin puhelinliittymä ei välttämättä ole ominaisuuksiltaan sinulle sopivin, joten pelkkää hintaa ei kannata tuijottaa. Jos esimerkiksi olet netin suurkäyttäjä ja siirrät paljon dataa, kannattanee panostaa verkkoyhteyden nopeuteen ja maksaa siitä muutama euro kuukausitasolla enemmän. Joillekin henkilöille, esimerkiksi vanhuksille, puhelimen keskeinen käyttötarkoitus saattaa edelleen olla soittaminen tai viestittäminen. Tällöin edullisin puhepakettiliittymä voi kuin voikin olla järkevin vaihtoehto.

Miten edullisimman liittymän löytää?

Liittymän etsinnässä kannattaa hyödyntää jo olemassa olevia vertailusivustoja. Jos käytät valmista liittymävertailua, kannattaa sivustolta tarkistaa ainakin viimeisin päivitysajankohta. Liittymien hinnat vaihtelevat, joten vuoden vanha vertailu on auttamatta liian vanha etkä löydä sinulle sopivinta ja edullisinta liittymätyyppiä. Kaikenlaiset tarjoukset kannattaa myös hyödyntää ja ottaa huomioon myös mahdolliset keskittämisedut.

Lapsen liittymän hallinnointi

Liittymään voi asettaa erilaisia rajoituksia, joiden avulla vanhemmat voivat pitää huolta siitä, että lapsi käyttää puhelinta turvallisesti. Pelien ja muiden sovellusten etähallinta on myös nykyään helppoa, sillä tarjolla on lukuisia, tähän tarkoitukseen suunniteltuja sovelluksia.