Mikä SIM-kortti on?


Matkapuhelimista on tullut osa jokapäiväistä elämää. Kaikki käyttävät SIM-korttia, mutta mikä se oikeastaan on? Tässä artikkelissa annamme perustietoa SIM-kortista, ja vastaamme yleisimpiin sitä koskeviin kysymyksiin. Tutustu myös sivustomme muihin artikkeleihin.

Mikä SIM-kortti?

Lyhenne SIM tulee englannin kielen sanoista Subscriber Identity Module. SIM-kortti älykortti, jota käytetään matkapuhelinliittymissä tallentamaan tilaajan yksilölliset tiedot turvallisella tavalla. SIM-kortit sisältävät tallennustilaa myös tekstiviesteille ja puhelinluettelolle. Tyypillisesti muistipaikkoja on 128—255 paikkaa. Tallennustilaa on tarjolla lisää laitteen sisäisestä muistista tai laitteeseen erikseen hankittavasta ja asennettavasti muistikortista.

Varhaisimmat SIM-kortit olivat noin pankkikortin kokoisia, mitoiltaan 85 mm × 54 mm. Kovan kilpailun seurauksena SIM-kortit ovat kuitenkin pienentyneet, ensin mini SIMiin (25 mm × 15 mm) ja sen jälkeen vielä pienempiin mikro-SIM-kortteihin (15 mm × 12 mm). Osassa puhelimista on käytössä vielä tätäkin pienempi versio, jota kutsutaan nano-SIMiksi (12,3 × 8,8 mm). Kortin koko ei kuitenkaan ole ratkaiseva sen sisältämän informaation kannalta ja koolla on merkitystä lähinnä sen laitteen näkökulmasta, jossa sitä käytetään. Älypuhelimien lisäksi SIM-kortin voi hankkia myös muihin mobiililaitteisiin, kuten tabletteihin.

Sirukorttien historiaa

SIM-kortti on sirukortti, joita löytyy puhelimien lisäksi myös esimerkiksi luotto- ja pankkikorteista sekä matkakorteista. Suomessa on jokseenkin pitkä historia älykorttien kehittämisestä ja käytöstä. Älykorttien tutkimus alkoi nimittäin jo 1980-luvun puolivälissä, ja vuonna 1987 Otaniemessä otettiin koekäyttöön niin sanottu Otakortti, jolle ladatulla rahalla pystyi tekemään ostoksia paikallisissa kaupoissa. Samaa korttia voi tuolloin käyttää myös kopiokorttina sekä avainkorttina. Puhelukorteissa ja Avant-kortissa sirut yleistyivät 1990-luvun alussa, mutta luottokorteissa ne levisivät laajempaan käyttöön vasta 2000-luvun alkupuolella.

Sirukorteihin on suunniteltu erilaisia käyttöjärjestelmiä, kuten Java Card, MultOS, SetCOS ja Windows for Smart Cards. Korteilla voi edelleen olla erilaisia sovelluksia. SIM-korteissa käytettävän Subscriber Identity Modulen lisäksi kortti voi sisältää esimerkiksi Electronic ID -ominaisuuden tai luottokorttisovellus EMV:n. Sirukortit ovat nykyään käytössä hyvin laajasti, ja siru löytyy esimerkiksi opiskelijakortista.

Miten SIM-kortti toimii?

SIM-kortti toimii siinä olevan mikrotietokoneen avulla. Mikrotietokone tekee tarvittavat operaatiot, jotka perustuvat siihen tallennettuun tietoon. Tämä mikrokokoinen tietokone puolestaan koostuu prosessorista, ROM-muistista, RAM-muistista, EEPROM-muistista sekä I/O-piireistä. SIM-korttien tallennusmuistin kapasiteetti vaihtelee siten, että suurin koko on 128 kt. Yleisimmin SIM-kortin tallennusmuistin koko on kuitenkin 64 kt.

SIM-kortin käyttöä ja sisältöä on mahdollista suojata käyttämällä erityistä PIN-koodia, joita voi olla käytössä kaksi. Ensimmäinen, PIN1-koodi määritellään usein ohjaamaan puhelimen tavanomaista käyttöä, ja PIN2 puolestaan ohjaa usein erikoistoimintojen käyttöä. PIN-koodien asentamisessa taas tarvitaan erityisiä PUK-koodeja.

Mistä SIM-kortin saa?

SIM-kortin voi tilata omalta matkapuhelinoperaattorilta. Uuden puhelimen hankkimisen jälkeen voi joskus olla tarve päivittää myös SIM-kortti uuteen, ehkä myös pienempään, malliin. Uuden kortin vaihtaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhelinnumerosi muuttuisi. Uuden kortti toimitetaan kotiin helposti postin välityksellä.

Voiko lapselle hankkia oman SIM-kortin?

Nykyään lähes jokaisella koululaisella on oma älypuhelin tai muu matkapuhelin. Lapselle voi hankkia oman matkapuhelinliittymän ja SIM-kortin. Usein liittymä on kuitenkin vanhemman nimissä, ja vanhemmat voivat asettaa liittymään erilaisia käyttörajoituksia, kuten palvelunumeroeston.

Entä jos SIM katoaa?

Jos SIM-kortti katoaa, on suositeltavaa sulkea liittymä väliaikaisesti. Tällä tavoin voidaan ehkäistä mahdolliset väärinkäytökset. Jos kortin lisäksi myös puhelin varastetaan, kannattaa tapauksesta tehdä rikosilmoitus mahdollisimman nopeasti, tapahtuipa varkaus sitten kotimaassa tai ulkomailla. Uuden SIM-kortin voi tilata yleensä helpoiten oman matkapuhelinoperaattorin internetpalvelusta. Vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöt ovat erilaisia, joten kannattaa mahdollisimman nopeasti olla yhteydessä myös omaan vakuutusyhtiöön.